søndag 19. desember 2010

Nå kan jula bare komme… Nesten

Er det noe jeg er skikkelig sugen på, så er det fløtekarameller. Det er bare helt mmmm!
Men jeg synes ikke det er så inmari enkelt å lage selv.
Vet ikke hvor mange ganger jeg har strøket på kuleprøven, for å si det sånn..
Men så fant jeg en fantastisk oppskrift hos
Hanne.

500g sukker
200 g fløte
1 vaniljestang
200g salt meierismør
50 g kokosfett
IMG_0426
Sukkeret smeltes på lav varme i ei jerngryte – rør med tresleiv eller tregaffel.
Varm opp fløten sammen vaniljestanga.
Når sukkeret er helt smeltet helles fløten (husk å ta ut vaniljestanga) opp i det smelta sukkeret. NB! Det bobler og syder skikkelig!
Rør godt og når det er skikkelig blandet har du oppi smøret. Rør godt og la det koke i 5 minutter. Det skal boble skikkelig hele tiden!
Etter 5 minutter drar du gryta av plata og tilsetter kokosfettet. Rør godt!
IMG_0428
IMG_0432 Hell blandingen i ei lita form – ca 15 X 25 cm – som er dekket av bakepapir.
Sett kaldt i kjøleskapet en til to timer.
Deles greit med skarp kniv.

Så langt, så greit.
Men så kom det som IKKE frister til gjentakelse…

Klipp opp bakepapir i tynne strimler slik at du kan lage magebelter til karamellene (og min porsjon ble på 120 karameller, passe lubne og veldig gode)
og pakk dem inn i cellofan… Og den måtte jo også klippes opp og brettes rundt og surres og etterhvert ble også noen tapet…
Men om jeg skal si det selv, så smakte de himmelsk, selv om det tok en halv arbeidsdag å lage dem…

Mens massen stivnet i kjøleskapet tørket min kjære støv og støvsugde, jeg kjøpte cellofan og fårelår.
Vel hjemme vasket jeg heimen, satt i gang en runde med marengs

4 eggehvitter
5 dl melis
litt eddik

90 grader i ca 1,5 timer

og så var det juletrepynting som sto for tur.
Rødt og sølv i år.
Engler og nisser har flyttet inn, og nå kan snart jula bare komme.
Mangler bare mat til 11 personer julaften, men det er jo leeenge til…

God 4. søndag i advent!
IMG_0433

søndag 12. desember 2010

Beste cookies ever!


Beste cookies ever:

250g hvetemel
100 g sukker
200g mykt, brunt sukker
1/2 ts natron (eller bakepulver)
1/2 ts salt
170g usaltet smør (smeltes)
1 egg
1 eggeplomme
1 ss vaniljesukker
SJOKOLADEBITER

Og så gjør du så:
- Forvarm ovnen til 170 gader
- Sikt sammen hvetemel, natron og salt, sett til side
- Ha smeltet smør, brunt sukker og sukker i en bolle og bland godt.
- Pisk egg, eggeplomme og vaniljesukkeret til den blir lys og kremaktig.
- ha oppi sukkersmørblandingen
- Bland det tørre oppi.
- Bland sjokoladebitene oppi for hånd med en tresleiv
- Sett cookiene på stekebrett, ca1 ss til hver cookie men du kan regulere det selv om du syns at de blir for store.
- Ikke trykk de flate!
- Cookiene bør være et godt stykke fra hverandre da de renner ut.
- Stek i 15 - 17 min eller til kanten er gyllen