søndag 11. oktober 2009

Er du også misunnelig på lærerferiene?

Hvor ofte har du ikke tenkt / sagt / hørt at man skulle vært lærer om sommeren og bjørn om vinteren? Eller at de tre beste grunnene til å bli lærer er ; Juni, Juli og August.

Jeg er rett og slett lei av slike ytringer! Hvem som helst står fritt til å velge læreryrket, men det bør ikke være feriene som lokker!

Folk er sure for at lærerne har fri i høstferien, vinterferien, dagene mellom jul og nyttår og dagene før påske? Samt 7 uker fri på sommeren. Hvorfor det??

Det er vel stengt tatt slik at det kan du også?!? Du kan vel også jobbe inn og avspasere - eneste forskjell i forhold til lærere, så kan du ta ut avspaseringen når det passer deg?

En vanlig arbeidstaker har 37,5 timers uke, 5 uker ferie som kan tas ut når det ønskes, og med rett til 3 sammenhengende uke fra mai til september (litt usikker her)?!

En lærer har 43,5 timers arbeidsuke fordi han/hun må ta ut sin avspasering når det ikke er elever på skolen - altså i de ovenfornevnte ferier. Den lovbestemte ferien som andre kan ta ut når de vil, den er vi pålagt å ta ut i juli - 4 uker og 2 dager. Basta.

Jeg forstår godt at det virker deilig med mye fri - for jada, det er fri, om man kaller det avspasering eller ferie. Fri er det.
Men som i andre yrker er det vel sånn at om du gjør joben din skikkelig, så ligger det mye slit og arbeid bak innsatsen din. En god lærer arbeider ut fra at hver elev er unik og at alle har sin måte å lære på, og derfor må det tas hensyn til når undervisningen planlegges, gjennomføres og evalueres. Prøver lages, rettes, gis tilbakemelding på og alt skal selvsagt dokumenteres. Hver elev stiller krav til deg som du må tilfredsstille etter beste evne. For ikke å snakke om de foresatte... Jeg er en av dem selv!

Jeg sier ikke at det ikke er masse å gjøre for andre yrkesgrupper, men jeg sier at jeg vil ta ut min avspasering - de 6 timene jeg jobber "ekstra" hver uke i forhold til en normal arbeidstaker - uten å bli uglesett og få slengt etter meg at "dere lærere, dere har det godt, dere! Så mye fri, ja det må være drømmen!"

Neste gang jeg får den slengt i nepa blir svaret følgende: "Ja, du er hjertelig velkommen til å være med meg på jobb ei uke og ta del i min hverdag!" Tør du slå til?

4 kommentarer:

TurboLotte sa...

Desverre er det ikke så mange lærere som tar jobben sin så alvorlig som deg. Og takk og priiiis for at det er slike som deg også da. :-)

Men du.. jeg har bare 4 ukers ferie. Og kan ikke avspasere i det hele tatt... da blir jeg forbigått på jobb. Her er det gribber som sitter å venter på at jeg skal være borte fra jobb en dag slik at de kan ta over mine prosjekter og slikt.
Ferie må jeg ta når de bestemmer-hvis jeg har samvittighet til det...
Sukk...

Red Hobbitt sa...

Men det blir vel lett og se bare fordelene. Akkurat som jeg pleier å misunne et par venninner jeg har som er nattevakter. Misunner dem kun om morgenen når jeg møter de og jeg er på tur til jobb, mens de kan gå hjem å sove.
Enig i at ingen må velge utfra organiseringen av arbeidstiden, det er andre ting som er viktigere. Jeg er sykepleier og jobber i en bedriftshelsetjeneste. Ukentlig møter jeg bekjente som spør om det ikke er ledig jobb hos oss fordi de er så leie av å gå i turnus. Det er for meg en mager grunn til å ha lyst til å jobbe som bedriftssykepleier. Man må ha lyst og motivasjon til den jobben man ønsker å jobbe i, enten det er lærer eller andre yrker. Foresten studerer jeg pedagogikk fordi jeg har lyst til å bli lærer (ikke bare for høstferien sin skyld, for jeg har nemlig også hatt høstferie =) )

AnitaH2 sa...

Her sitter jeg med god tid til å lese innlegget ditt, for han jeg skulle ha sett dypt inn i øynene, han sitter med "lekser". Blir nok en sein kveld. I kveld også. Tror jeg skal finne meg en bok og oppdatere meg litt i eget fag!

Linnemi sa...

Til lags åt alle kan ingen gjera, og der er både fordeler og ulemper med de fleste yrker / stillinger. De fleste har pålegg både her og der og liten frihet til å bestemme selv.