søndag 14. juni 2009

ABC i ord og bilder # 15; O

Så er det gått ei ny uke og det er klart for ny bokstav i Petunias bokstavlek.. Lenge syntes det som om jeg ikke hadde noe vettugt å komme med, men det var før dyreparken var så full av mennesker at vi ikke orket gå dit og heller valgte et annet utfluktssted i Kristiansand.

Så denne gangen er er det O, O for Odderøya!
Odderøya er en halvøy hels syd i Kvadraturen, Kristiansand. Den har - inntil for 17 år siden vært lukket for publikum, men den 23.juni 1992 ble porten åpnet for fri ferdsel. Det er en sjamerende øy med mye historie knyttet til seg. Blant annet er Karantenemuren et syn der den strekker seg langs øyas østside. Den ble bygget på 1800-tallet for at skip som kom i land ikke skulle spre smitte som pest og kolera. I forbindelse med karantenestasjonen fikk øya også etterhvert sin egen Kolerakirkegård.Det er mange flotte viker og svaberg der man kan slange seg i greset og ta et bad. Over her er bilde fra Bendiksbukta som nå rigges til en ny Quart-festival, og også et bilde med utsikt til Christiansholm festning i Tresse.


Da Kristiansand ble tatt 9.april 1940 ble det skutt kuler over øya og inn i Kvadraturen.

Rundt forbi på øya er det godt skiltet med folkesti-skilt og andre navnskilt.
TV-masta er et kjent landemerke der den står på toppen av øya.

Hver søndag i sommerhalvåret holder Odderøyas venner åpen kafe i den gamle vaktmannsboligen helt syd. Her selges det vafler, kaffe, brus og is.


På søndre batteri står det fortsatt to kanoner som er kjempe spennende for ungene å sitte på / klatre på.


I dag var det deilig med is på kafeen og en tur i et klatretre etterpå. Øya er fin for voksne og barn i alle aldre - lett å komme rundt forbi og er godt tilrettelagt for rullestolbrukere.
Utsikten er upåklagelig - her ser jeg mot tuppen av Flekkerøya og Oksøfyr - et av to fyr ved innseilingen til Kristiansand.


Disse bildene er fra østre batteri der en av to store kanoner sto. Det er utrolig og imponerende hvor mye arbeid som er lagt ned for å bygge dette fortet!
Det er er satt opp benker og bord rundt forbi, og det er mulig å ta seg en pust i bakken hvor det måtte føles for det.Et annet kjent sted på øya - i alle fall for de som har en konsertelsker i magen - er idrettsplassen. Den er bygget av soldater og var tidligere bare ei stor grusslette. Nå har kommunen(?) sjainet den opp og det er blitt en kjempefin utendørsarena. Også her er rigginga til årets konserter i full gang!

På vestsiden av øya ligger Silokaia - for de som var unge for 10-20 år siden burne-plass nummer 1 i byen! Nå er kaia nesten stengt av fordi det er her det skal bygges nytt konserthus - den mye omtalte Kilden.

9 kommentarer:

Vivi sa...

Så flott det var der.

Juni sa...

Så fint med en omvisning på Odderøya!
En herlig plass nesten rett i sentrum, håper vi får bevare den fri for boligbygging!

Mete sa...

Enig med deg, Juni! Og da jeg sto på søndre batteri vinket jeg som bare det ut til deg på Flekkerøya!

Og ja, Vivi! Det er kjempe flott der! Kommer du til Kristiansand, så bør Odderøya være like selvfølgelig som Dyreparken!

Mandy Lou sa...

Spennende og interessant historie om Odderøya. Fin ser det ut til å være der også.

Ellea sa...

Å nå ble jeg vidunderlig nostalgisk. Min kjære var offiser på Odderøya da jeg traff ham, og det var på Odderøya jeg traff ham første gang. Har vært på en del fester i offisersmessa der, fra den gangen Odderøya var stengt for menigmann.

Flotte bilder. Det er et nydelig sted som jeg håper vi får bevare.

AnitaH2 sa...

Hadde du ikke allerede fått lønn fra Kristiansand kommune, burde du jammen ha fått en liten påskjønnelse for dagens Kristiansandsreklame. Det som slo meg da jeg labbet og gikk til tivoliet for en måned siden, var at det var så STORT område. Og vakkert og fuglesang og i det store og det hele.
Og nå vil jeg ikke ha mer skjenn for at jeg ikke visste det, det har jeg allerede fått både av mora mi og søs. Men Silokaia har jeg hilst grundigere på (rødme)...

Margrethe sa...

Odderøya er flott, og byr på et variert og fint turområde! Har gått litt rundt der ute, og synes det er et sjarmerende sted :)

Godt valg i ABCen :)

Ha en fin uke! Hilsen Margrethe

Petunia sa...

Av og til har det jo sine fordeler at man ikke får gjort det som egentlig var planlagt. Å gå i kø i dyreparken, er ikke noe kjekt.
For et flott sted Odderøya er! Dit skal vi jammen ta turen og se når vi er i der nede neste gang.
Flott levert O :)

TurboLotte sa...

Ja Odderøya er et flott sted. Fin presentasjon.